Skip to main content

Ademhaling & Bewegen

Onze eerste levensbehoeften

Ademhaling & Bewegen

Heb jij wel eens stil gestaan bij je eigen ademhaling. Het is toch eigenlijk wel uniek dat we steeds maar weer een seintje krijgen dat we zuurstof mogen inademen en koolstof mogen uitademen. En zolang er geen onrust en stress is, er geen dingen gebeuren waardoor je plotseling je bewust wordt van je ademhaling, neemt het natuurlijk proces steeds maar weer het juiste ritme aan.

Ademhaling

Zo anders kan het zijn bij mensen die door allerlei situaties meer stress hebben, niet lekker in hun vel zitten of te maken hebben met lichamelijke ongemakken. Onbewust zorgen deze gebeurtenissen er voor dat het ritme van de natuurlijk ademhaling anders wordt waardoor je ook anders gaat ademhalen met ander resultaat.

Veel stress gerelateerde klachten komen voort uit stress die letterlijk in je lichaam blijft vastzitten, in je hoofd, je buik of in spieren en gewrichten.

Ook ik heb zo’n moment gekend dat mijn lijf letterlijk volliep met stroop. In een mooi gesprek met mijn neef en goede vriend, vertelde hij me enthousiast en energiek over het Hapinezz programma van Art of living.

En juist door zijn woorden ben ik dit programma gaan volgen. Deze stap is echt een verrijking in mijn leven. Leren en luisteren naar mijn ademhaling. Weten hoe je stress en ontrust kunt loslaten en deactiveren. En juist in de stilte van deze ademhaling oefeningen liggen veel antwoorden op vragen waarover je normaal alleen maar piekert.

En juist in kunst van het leven is het zo mooi dat ik nu deze gereedschapsstukken kan inzetten op de momenten dat ik het nodig heb om zo het ritme van de ademhaling de kans te geven te reageren en los te laten. Het maakt dat ik sterker, krachtiger en uitgeruste door kan gaan op mijn reis van mijn eigen regels.

Tijdens een coach sessie kan het zo zijn dat we het ritme van de ademhaling gaan bekijken. Ik kan je een aantal oefeningen meegeven als ik merk dat de ademhaling je belemmert los te laten. Als je de gehele techniek zelf wilt leren, dan wil je adviseren contact op te nemen met art of living of het aan te geven dan verbind ik je met degene die bij je past.

Healthy breathing is the key to eliminating these toxins and harmonising emotions

Sri Sri Ravi Shankar

Beweging

Hou van je lichaam, geef het de aandacht die het verdient. Tenslotte beschermt het lichaam je altijd. Ooit zei een chiropractor tegen mij: De rug is een van de sterkste delen van het lichaam. Het houd je hele lichaam sterk en in balans en toch geven we die rug niet altijd de aandacht door het 1 keer per jaar een apk te geven.

Het was de bewustwording van deze zin. Ik had het zo nog niet bekeken. Sindsdien kijk ik echt anders naar het lichaam, gewoon door deze ene zin.

Juist door deze zin is de reden om te bewegen zoveel belangrijker geworden. Mijn gedachtes over sporten en bewegen waren niet altijd leuk. Al vanaf jongs af aan heb ik gesport, teamsporten vooral, ik ben ook super fanatiek en wilde altijd winnen en de beste zijn. Dat maakte dat ik wanneer we verloren ik daar echt super chagrijnig van werd, doodmoe en werd het sporten steeds minder leuk. Later was ik vaak te vinden in de sportschool, soms wel 7x een uur in de week. Ik dacht dat het vooral was voor de fun en de fitheid, maar ook hier had ik een dwingend doel, ik zou afvallen en er strakker uitzien, niet wetende dat het uiteindelijk de stress was die ik hieraan overhield omdat het niet het gewenste effect had. De enige sport die ik echt super tof vond was dansen. Vroeger gingen we allemaal op dansles. Het hoorde volgens mijn ouders een beetje bij de opvoeding. We gingen met een hele groep en oh wat was dat tof om te doen. Ik kreeg een vaste danspartner en werd ook nog eens verliefd. Hoe tof is dat; mijn herinnering aan het dansen wat mij het gevoel gaf van vrijheid en ruimte. Totdat mijn danspartner besloot te stoppen en ik daardoor dus ook gestopt ben, waarom omdat het een no go was dat je zonder danspartner doorging en iemand dan zijn partner moest delen. De regels en meningen van anderen hadden er bij mij voor gezorgd dat ik hetgeen wat mijn lichaam aan beweging zo leuk vond niet meer ging doen. Bijzonder eigenlijk dat we steeds maar dingen doen die van de buitenwereld gevraagd worden.

Daarom vind ik het super fijn om inmiddels mijn reis te maken naar mijn eigen regels, en ik neem jou graag mee op reis op zoek naar jouw eigen regels die passen bij jou. Daarom gaan we tijdens de coaching ook in beweging om je eigen regels die voor jou belangrijk zijn te kunnen voelen, te kunnen integreren en hierop te vertrouwen.

Take care of your body It is the only place you have to live

Jim Rohn

Laatste artikelen

Nieuwsbrief