Skip to main content

Ontspanning & Meditatie

Ontspanning & Meditatie

Ik ontspan altijd als ik voor de televisie lig maar de volgende dag word ik zo moe wakker, hoe kan dat?

Ontspannen is in onze maatschappij een begrip die verschillende betekenissen kan hebben. Vaak denken we dat als we niet met ons werk bezig zijn, we direct in ontspanning zitten maar helaas werkt het vaak zo anders. .

Ontspanning

Ontspannen of zoals ik het noem Me time, werkt voor iedereen anders. De een gaan lekker de natuur in en de ander gaat naar de sportschool. De een gaat er lekker op uit terwijl de ander op de bank gaat hangen. Muziek luisteren, de tuin onkruid vrij maken. Het is allemaal goed zolang het een vrijblijvend en leuk blijft. Het is ontspannen zolang je bewust de stappen zet en de dingen doet waar je rustig van wordt. Zodra er een druk en een stuk moeten op zit, is het niet meer ontspannen en wordt het een gespannen item. Het is niet meer ontspannen als je in de natuur bent maar met je hoofd bij werk, to do dingen en de race van de dag bent. De dualiteit tussen moeten en mogen heeft een dunne scheidingslijn. Wanneer is het leuk en wanneer hoort het in de structuur van je planning?

Ik vond het eerlijk gezegd best lastig om te mogen leren, weer te ontspannen. Ik weet niet of jullie dat ook hebben maar soms ben ik gewoon vergeten hoe het is om echt te ontspannen. Wel voel ik het direct aan mijn lichaam en mijn hoofd als ik een paar dagen echt druk ben geweest en geen moment van ontspanning geïntegreerd heb. Zodra ik het dan druk heb, ga ik anders eten, makkelijker, niet perse ongezonder en eet ik sneller waardoor ik niet besef dat ik eet. Vervolgens ga ik onrustig slapen waardoor ik niet uitgerust genoeg wakker wordt. Als deze cirkel dan door blijft gaan dan loop ik echt na een paar weken op mijn tandvlees waardoor je kribbig wordt en oververmoeid en heb je de cirkel rond.

Wat is ontspanning voor jou en klopt dat nog met jouw werkelijkheid. Laten we hier samen naar kijken.

Meditatie

Het word nog steeds gezien als zweverig maar gelukkig hebben steeds meer mensen de weg naar meditatie gevonden. Meditatie is niets anders dan jezelf en vooral je hoofd wat rust gunnen. Je kunt het vergelijken wanneer je helemaal op gaat in een goede film en de wereld om je heen even vergeet. Dat ben je als het ware in meditatie.

We zijn ons daar niet altijd bewust van maar het voelt vaak wel goed als je na de film terugkomt in het moment. Meditatie is makkelijk om te leren, als je het maar regelmatig oppakt. Door meditatie dagelijks in te voeren in je planning creëer je een dagelijks rustpunt voor jezelf.

Meditatie betekent stilte. Stilte in jezelf waardoor je de prikkels door onze zintuigen even stopzet. Je focust je echt op jezelf. Je bent echt even in het hier en nu. Natuurlijk ervaar je wel gedachtes maar je hoeft er niets mee. Je observeert en accepteert dat wat is zonder daar iets mee te hoeven. Hierbij leer je controles even los te laten en ze te laten gaan. Je hoeft er op dat moment niets mee. Ze komen en gaan.

Als ik vraag aan jou, hoeveel mensen ken je die overprikkeld, overgevoelig zijn, mensen die last hebben van een burn out of oververmoeid zijn. Mensen die de lat voor zichzelf erg hoog leggen of altijd maar druk zijn en onrustig, dan herken je zeker wel mensen in dit verhaal of misschien wel bij jezelf. Rust is dan vaak het advies.

1 van de eerste stappen zou dan kunnen zijn om de overprikkeling en de onrust weg te nemen juist door een start te maken met meditatie. Een mooie combinatie is dan om te gaan mediteren in combinatie met een stuk ademhaling.

Ik neem je mee in deze techniek zodat ik je aan de hand mee kan nemen in deze wereld. Je zult gaan ervaren dat dit een methode is, die je overal kunt inzetten